Sok átvágást (szalag) láttunk mostanában, ahol elégedett kormánypárti politikusok adnak át valamit - uniós pénzből, jó drágán. ELégedettek, mert tetszelegni lehet más pénzén úgy, hogy ráadásul abból már valaki saját pénzt csinált. Ezekre az alkalmakra az ellenzéket általában meg sem hívják. Pedig egy állami beruházásnál az ellenzéknek is nagyon fontos szerepe van. Ő ellenőrizheti azt, hogy az adott beruházást mennyire végezték drágán vagy rossz minőségben - persze csak ha van ilyen beruházás Magyarországon...p6195489.JPG

Így az elmúlt héten kénytelenek voltunk egy szimbolikus átadást megejteni szekszárdi Wosinszky óvoda előtt. Úgy gondoljuk, az óvodabővítésnél mindent megtettünk, amit az ellenzék megtehet. Többször szólaltam fel a közgyűlésben a tervezett magas költségek ellen, majd amikor láttuk a horribilis költségeket, kikértük a teljes tervdokumentációt. Nem adták könnyen, a részletes árajánlatot nem is kaptuk meg, de így is látszik a huncutság. Tehát a számok:

Az óvodaépítés 130 millióba került, ebből 330 négyzetméteres, lapostetős épület épült. Piaci áron egy lapostetős épület ára 200 ezer ft/nm, itt ez majdnem 400 ezer lett. A közbeszerzési értesítő szerint ők maguk 100 millió forintra becsülték az összeget, azonban a végén még a magas becsült értéknél is 30 százalékkal több lett. A polgármester nem nyilatkozott, a táskahordozójával üzente a sajtónak, hogy valójában "csak" 260 ezer forint a négyzetméter ár, mert külső munkák is voltak (meg pl 5 millió forintot kapott a Provital Zrt is azért, hogy a "bonyolult" közbeszerzést lebonyolítsa...). Ez azonban nettó szám, az általuk elismert bruttó fajlagos ár így 335 ezer forint, ami így is másfélszerese egy lapostetős épület piaci árának. És: nincs márványpadló, csak linóleum... Egy távol élő nyugdíjas építésznek elküldtem a teljes dokumentációt, hogy nézze át, vajon aranyból építettek-e valamit? 

Aranyat nem talált, de megírta, hogy két módon mehet a svindlip6195443.JPG

1) A tervező betervez olyan dolgokat, amire semmi szükség nincs, de utólag soha senki nem fogja tudni ellenőrizni. Pl:

-5 m mélységű árokdúcolás, mikor a legmélyebb munkagödör 1m

-a kerítés alá ugyanakkora alap, mint az épület falai alá

-330 négyzetméter lépéshangszigetelő lemez, miközben földszintes épületről van szó (vakondok részére)

-7,4 m-ig munkát biztosító állványzat, miközben a legmagasabb pont 6m...

-612 tonna betonacél (!) ez annyi acél, hogy minden négyzetméterre 25 cm vastag tömör acél kerülhet- atombiztos óvoda

-az összes földmunkát kézi munkára tervezték, miközben a gépi munka tized annyiból jönne ki. Elképhezlhető, hogy úgy is csinálták...

2) a másik módszer, hogy a tervrajz korrekt, de az ajánlatkérésnél nemes egyszerűeséggel más mennyiségekkel számolnak: pl.  440 nm vízszintes talajvíz elleni szigetelésre kér ajánlatot, miközben 330 nm a teljes terület. 

Ezek szúrópróba szerű vizsgálat eredményei, de  számomra meggyőzőek. A másfél-kétszeres árat így lehet összehozni. Hogy az extra profit sorsa mi lett, én nem tudom. Azt viszont tudom, hogy az akkori és a jelenlegi  polgármester a projekt legelejétől tisztában voltak a túlárazással. Ezért feljelentést fogunk tenni.

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr227559908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása