"A szekszárdiak buták". Többször hallottam ehhez hasonló kommentárt a választások után. De ez egyáltalán nem igaz. Ugyan első, felületes blikkre esetleg többen így magyarázzák azt, hogy az elmúlt évek szégyenteljes vezetése ellenére hatalomba juttatták az eddigi polgármester jobbkezét. Azonban könnyen belátható: nem ennek a kedves kisvárosnak a lakói tehetnek erről a furcsa eredményről.A  hazug, nemtelen,elvtelen, populista politika sikeréért ugyanis soha nem az azt elszenvedő lakosságot kell felelőssé tenni, hanem azokat a politikusokat, akik a hazugság és a populizmus eszközeihez nyúlnak.

A hazug , nemtelen, elvtelen és populista politikával szemben Szekszárdon semmivel sem könnyebb eredményesen fellépni, mint a világ vagy az ország bármely más pontjain. A hazug  politika sokszor volt már és sokszor lesz még "sikeres". De a "siker" csak az uralkodás hosszában mérhető, az adott ország életében az ilyen politika még soha nem hozott tartós és valódi eredményt.

szekszárdrégi.jpg

Nem a szekszárdiak tehetnek róla hogy megzsarolták őket. Ács többször hangsúlyozta a hazugságot, hogy csak a kormánnyal jóban levő városok fejlődhetnek és "kaphatnak pénzt". A szimpla zsarolás esetén soha nem a megzsarolt a bűnös. Nem a szekszárdiak tehetnek róla, hogy a finomabb lelki terror is célt ér néhányuknál. Ismerjük a lakásokban erőszakosan  házaló pártaktivistákat, akik mindenáron arra kíváncsiak, hogy kire fognak az ott élők szavazni: ez finom terror, egészen biztosan voltak olyanok, akiknek ezért ment el a kedve a szavazástól. Nem a szekszárdiak tehetnek róla, hogy félretájékoztatták őket. Kőkemény tény pl., hogy a Szekszárdi Vasárnap egyetlen ellenzéki véleményt sem közölt,  persze  azonnal és készségesen hozta a Fidesz és a Jobbik ellenzéki jelöltet mocskoló beszámolóit .Nem a szekszárdiak tehetnek róla, hogy felülnek a régi trükknek: a választás előtt adjunk át ünnepélyesen mindent, amit csak lehet, nem baj, ha sem előtte, sem utána nem történik semmi és az sem baj, hogy mindent irgalmatlan drágán építettek.

Nem a szekszárdiak tehetnek róla, hogy 25 év alatt az emberek többsége elvesztette a hitét a politikusokban. Annyiszor hittek már a változásban és aztán annyiszor csalódtak...Ezt a választást nem a választók, hanem a nem választók döntötték el. Azok, akik az "úgysem fog semmi változni" sugallatának hittek. (persze így viszont garancia van az átmeneti változatlanságra, de ennek felismerésére megint csak kisebb az esély, ha a helyi média ebben nem segít)

Mégis, az első látszat ellenére a változás elkezdődött Szekszárdon is. Az eredmények magukért beszélnek, Horváth István jobbkeze csak nagyon kis különbséggel nyert. Annak ellenére, hogy az utolsó pillanatban álfüggetlen jelöltet indítottak  és besegítettek neki a kampányba,  a Szekszárdi Vasárnap elhallgattatta az ellenzéket és roma aktivisták szervezetten  szállítottak és pénzeltek szavazókat.

A csalás miatt néhány körzetben megismételt választás eredményeivel azonban már nem dicsekedtek.Az érintett négy körzetből háromban Ács vesztett és így az egész városra érvényes eredmény még szorosabb lett. A megismételt választás eredményeként pedig kiesett a testületből a fideszes Máté Péter képviselő: a legyőzhetetlenség mítosza megdőlt. Ahogy az elején írtam: a hazug és nemtelen politika lehet "sikeres". De mindig csak átmenetileg. A változás már elkezdődött- Szekszárdon is.

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr216917183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása