Szekszárd, a hálózat tagja

2014.07.18. 00:30

 tender network.jpgEgy újságíró azt kérdezte tőlem, hogy vajon Szekszárd egy "bűnös város" e. Azt feleltem, hogy természetesen nem, illetve valószínűleg nem bűnösebb, mint sok hasonló magyar város. A szekszárdi városvezetés a jelek szerint trafik-ügy és a tanterem-ügy esetén is egy hálózatot szolgált ki. 

Most az  Öveges-programból kiindulva, azt vizsgálgatva felsejlő, az európai pénzeket kiszervező hálózatról szeretnék kicsit írni. Ha valaki megnézi azokat a cégeket, melyek az Öveges programban uniós pénzeket nyertek, egészen biztosan fog furcsa és lelombozó dolgokat találni. Ezt egyébként könnyen megteheti, ha a Közbeszerzés.hu oldal vagy a Közbeszerzés.ceu oldalak keresőjét használja. 


Ebben a cikkben három "vállalkozás" kapcsán szeretném bemutatni, hogyan lehet teljesen értelmetlen célokra uniós százmilliókat megszerezni látszólag törvényesen, véleményem szerint azonban mindenképpen törvényességi aggályokat keltve
.. A cégek neve  beszédes. Az egyiket Tender-Networknek Zrt-nek hívják, ez annyit tesz magyarul, hogy "pályázat-hálózat". A másik neve HBF-Hungarikum, azaz "HBF-magyar különlegesség"...A harmadik a Steady Média Kft, azaz "biztos média"

Ebben a történetben a kulcsszereplő a Tender Network Zrt. Ez egy annyira zárt részvénytársaság, hogy egyetlen tulajdonosa van, a vezérigazgatóként is jegyzett Bánsági Zsófia . Az Opten adatbázis szerint a cég éves bevétele 2010.ben 69 millió forint volt, 2013-ban azonban már 644 millió forint. Ez örömteli lenne, ha nem "kamu", hiábavaló, az országnak semmit nem adó uniós pályázatok tennék ki bevételeinek nagy részét, mint ahogyan az a cikk végén található -nem a teljesség igényével készült- táblázatból látszik. A táblázatból -véleményem szerint- az is kitűnik, hogy ezekhez a megrendelésekhez szervezett módon, nem tiszta versenyben jutott a cég. Ugyanis tudni kell, hogy ezeken a közbeszerzéseken nem nyíltan hirdették meg a lehetőséget, hanem az önkormányzatok, cégek, szervezetek meghívták a kiválasztott ajánlattevőket. Azonban látható, hogy a lenti példák többségében a Tender Network "ellenfele" vagy a HBF-Hungaricum Kft, vagy a Steady Media Kft volt, vagy éppen mindkettő. Képtelenség azt elképzelni, hogy hogyan jut ugyanúgy ez a három cég mondjuk a debreceni, vagy éppen a hatvani polgármester eszébe, amikor az Öveges program menedzseléséről van szó, aztán ugyanígy rájuk gondol a Szegedi Fegyház igazgatója és a szekszárdi polgármester  az energiahatékonyságot javító programnál, a kaposvári SEFAG ügyvezetője a Deseda tó rendbetételénél "turisztikai monitoring" szolgáltatásánál, vagy éppen amikor a Kaposvári Egyetem rektora őket hívja meg "stratégiai tanácsadásra", a Pannon Egytemé pedig "K+F tanácsadásra". A Steady Media Kft esetén még az a lehetőség is kizárt, hogy a fenti urak a Google-t használva találtak a vállalkozásra, mivel annak a cégnek egyszerűen nincsen honlapja...

Az, hogy a Tender Network Zrt szinte mindegyik nyertes ajánlatánál ugyanabba a néhány ellenfélbe "fusson bele", nem lehet a véletlen műve (illetve lehet, de akkor az nagyon-nagyon-nagyon nagy véletlen lenne). Igazán két magyarázata lehet ennek, nekem legalábbis csak kettő jut eszembe. Vagy egy központi szervező utasítja a megbízókat, hogy melyik cégeket kell meghívni, vagy a cég jelentkezik a megrendelőnél és viszi magával a megbízható, baráti ajánlattevőket. Egyik lehetőség sem a tiszta, körültekintő, valódi versenyt biztosító meghívásos pályázatra utal. Az irányított, szervezett "versenyt" valószínűsíti az a tény is, hogy az eredetileg becsült bekerülési összegek és a tényleges bekerülési összegek legtöbbször igen közel állnak egymáshoz. (az preisistheiss.jpgösszegek ezer forintban megadva szintén kiolvashatóak a táblázatból) Pl. Hatvanban 11 millió 23 ezer forintra becsülték, hogy mennyibe fog nekik kerülni az Öveges program projektmenedzsmentje. És lássunk csodát, majdnem eltalálták...(Idősebbek emlékezhetnek a rendszerváltás környékén bámult német rtl-es vetélkedőre, a Preis ist heiss-re, ott is a tippelés volt a lényeg) Toll, toll,toll...Ez egy-két esetben még lehetne véletlen, azonban  az Öveges programnál pl. szinte minden esetben pontosan eltalálták a munkadíjat és ahogy a többi esetél látszik, a lebonyolítók más eseteknél is nagyon jól saccoltak...Itt sem lehet nagyon több két lehetőségnél: vagy a későbbi nyertes mondta meg, mennyiért szeretne dolgozni, vagy az ajánlatkérő mondta el a nyertesnek, hogy mennyi pénz van a dologra.. 

A cikk terjedelmét meghaladja, de talán még nagyobb gond a táblázatban sorolt projektek tartalma, pontosabban tartalmatlansága, feleslegessége, hiábavalósága. Terjedelmi okokból csak egyet emelnék ki. A kaposvári Deseda tó körüli kiserdőben egy DDOP-s projekt keretén belül tanösvényeket és játszóteret alakítanak ki, összesen 130 millió forintért. Ebből a pénzből 14 millió forint + ÁFA azonban azonnal ugrott a Tender Network Kft-hez turisztikai monitoring címen. Ez a "hasznos" szolgáltatás az alábbi- néha vérlázító- feladatokat tartalmazza a hivatalos közbeszerzési eljárás szerint, szó szerint idézve :deseda.jpg

- turisztikai attrakciók turisztikai termékké fejlesztése (tanácsadás)

-turisztikai attrakciók látogatottságának mérése, az adatok összegzése

-turisztikai szolgáltatások minőségbiztosítása, benchmarking (!!! tessék a fogalomnak utánanézni a wikipedián, ez egyszerűen felháborító b.romság)

-folyamatos célcsoportelemzés, célcsoportokra szabott marketing tanácsadás

-stabil, fenntartható látogatói létszám eléréséhez intézkedési javaslatok

-projekt mutatóinak nyomonkövetése (!), javaslatok szükséges korrekciókra

-piaci visszacsatolások nyomonkövetése (tessék???? egy kis tó melletti tanösvényről és játszótérről van szó!), összegzése, korrekciós javaslatok megfogalmazása

-szolgáltatások folyamatos hatékonyságvizsgálata(!!!)

-más piaci szereplőkkel való együttműködés támogatása, partnerkeresési szolgáltatás (én itt egy lángossütőre, vattacukor-árusra és a vízibicikli kölcsönzőre gondolnék)

A néha indulatos megjegyzésekért elnézést kérek, de azt hiszem, ez a projekt semmilyen haszonnal nem jár az országra nézve, a 14 millió forint + ÁFA uniós pénzt akár a Deseda tóba is dobhatták volna papírhajóként. Úgy legalább nem segítette volna egy olyan cég megerősödését és ezáltal versenyelőnyét, amely a jelek szerint csak az ilyen és hasonló kamu megbízásokból él. Ha egy ország nem valódi értékeket létrehozó, hanem hanem könnyen jött európai pénzekből látszattevékenységet végző cégekkel lesz tele, akkor annak versenyképessége nem javul, hanem romlik.

Ha még  valaki van olyan mazochista és szeretne szörnyülködni, hogy milyen címek alatt szervezik ki az európai milliókat, az alábbi adatok alapján megtalálhatja a cikk elején említett adatbázisokban.

 

dr.Hadházy Ákos

 

 Ajánlatkérő           "Munka",becsült/valós díj       1.hely        2.és 3. hely

Debrecen Öveges PR.MENEDZSM. TÁMOP   9675/10700 Tender Network. Hungaricum SteadyM
Szombathely Öveges PR.MENEDZSM. TÁMOP  12100/12065 Tender Network SteadyM VitalManagement
Hatvan Öveges PR.MENEDZSM TÁMOP  11023/11000 Tender Network Hungaricum SteadyM
Sárvár KLIK Öveges PR.MENEDZSM TÁMOP 15400/15200 Tender Network Hungaricum
Szekszárd LED Izzó megval.tan. KEOP 18000/18000 Tender Nezwork GKF  Gekko
Cegléd LED Izzó megval tanulm. KEOP 24712/23500 Tender Network Hungaricum Árkásd Bt
Szegedi Fegyház Energiahat. megval tan. KEOP na/16400 Tender Network Hungaricum SKC
Fővárosi Kormányhivatal Eergiahat. PR.MENEDZSMENT 15087/15000 Tender Network Hungaricum Euroraptor
Várpalota Szinbád Kkft Turisztikai monitoring! KDOP 14000/12700 Tender Network SteadyM PublicSector
Kaposvár SEFAG Kft Turisztikai monitoring! DDOP 14000/14400 Tender Network Hungaricum Cultivatum

 

Pannon Egyetem K+F tanácsadás TÁMOP 12600/11900 Tender Network SteadyM SKC 
Kaposvári Egyetem Stratégiai tanácsadás ! TÁMOP 14570/13000 Tender Network SteadyM SKC
Kaposvári Egyetem Agrárinformációs portál feltöltése! TÁMOP 24800/23500 Tender Network SteadyM
Pétervására Integrált Városfejlesztési Stratégia 12500/1200 Tender Netwok Hungaricum
Pétervására Tanulmányok Szociális Városrehabilutációhoz :) 12500/12000 Hungaricum Tender N
Pannon Egyetem TIOP tanácsadás számítástechnikai tanácsadás 9890/9890 Hungaricum Steady
Médiahatóság PROJEKT TANÁCSADÁS:) Tudatos Médiafogyasztókért TÁMOP na/11700 Tender Network SteadyM Aditus

hadházy ákos

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr876501443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása