lampa3.jpgElnézést kérek a kissé hatásvadász címért, de sajnos a lényeget fedi. A város közvilágításának átalakításáról (LED-es lámpatestek felszereléséről) lesz szó. Röviden összefoglalva: sötétebb lesz a város és valakik  feltehetően ismét politikai kapcsolataikat felhasználva jutottak a megrendeléshez. A közbeszerzés nyertesének nevét (a Tiborcz István úrhoz köthető Elios Zrt) politikusi Facebook oldalamon több hónapja megjósoltam.

Többször felhívtam már a figyelmet arra, hogy ha a város vezetése egy több száz millió forintos közbeszerzésen egyetlen ajánlatból " választ ", az logikailag csak két dolgot jelenthet. A döntést aláíró polgármester és gazdasági alpolgármester vagy nincsen tisztában a legelemibb közgazdasági összefüggésekkel ( miszerint a verseny árcsökkentő hatású lehet) vagy szándékosan egyéni érdekeket szolgál ki.

 

lampa3.jpg

A héten a http://www.kozbeszerzes.hu/adatbazis/mutat/hirdetmeny/portal_1058_2014 oldalon megjelent a város közvilágítását átalakító közbeszerzés eredménye (a projektet 85 %-ban az EU finanszírozza). Rossz szokásához híven a polgármester úr ismét szerződést kötött egy olyan ajánlattevő céggel, mely egyetlenként adott be pályázatot.  A fenti linken az is megtudható, hogy a végleges összeg (nettó  548617460 ft) gyakorlatilag megegyezik az előzetesen becsült árral ( 548446200 ft ) Ez az egyezés csak azt sugallhatja, hogy a kiírás előtt a későbbi nyertessel egyeztettek a majdani árról. Ezen felül költségként jelentkezett még kb 50 millió forintnyi tanulmány is.  A nyertes cég hátteréről a http://atlatszo.hu/2013/10/15/tundokles-es-tundokles-tiborczek-a-kozvilagitas-korszerusitesi-piacon oldalon olvashatnak


A döntés előkészítése egyébként bántóan gyorsan történt, 2012 augusztus 17.-én kaptuk meg az előterjesztést, majd augusztus 21.-én a közgyűlés már szavazott  is a várostól mintegy 100 millió forintos önrészt igénylő, összesen mintegy 750 millió forintba kerülő projekt előkészítéséről. A mélyen elszomorító dolog az volt, hogy néhány nappal azelőtt még nem is hallottunk a "nagyszerű lehetőségről". A polgármester azzal indokolta a sietős tárgyalást, hogy ő  a majdani kivitelezővel már mindent lebeszélt...Akkor, amikor még csak a megvalósíthatósági tanulmányról volt szó... Jómagam az előkészítésről szóló határozatot még megszavaztam, a végleges döntést azonban már nem. Ugyanis több kérdést figyelembe kellett volna venni.

- a beruházás ára az optimista becslések szerint mintegy 30 év alatt térül meg ( alacsonyabb villanyár esetén- erre állítólag van esély később.)

-szakértők szerint a LED-es technológia sok mindenre kiváló, azonban közvilágításra használata még nem kiforrott. Hideg, az eddiginél kevésbé intenzív  fényt ad.LED--es izzók esetén a fénycsóva szórása kisebb, pontszerű. Ez a megvalósíthatósági tanulmányban is megtalálható, de előnykényt felvetődik, hogy a kevesebb szórt fény kedvez az amatőr csillagászoknak. Nem kedvez viszont az éjszakai biztonság-és komfortérzetnek. Az első ilyen beruházás Hódmezővásárhelyen történ, az ott kialakult fényviszonyok megítélése természetesen szubjektív is lehet. Azonban tény az alacsonyabb fényintenzitás, a pontszerű,az eddiginél kisebb területet bevilágító fénycsóva és a hidegebb szín.

Legalábbis kérdéses tehát, hogy az előnyök látszólagosak vagy valódiak -e. Az viszont biztos, hogy a kivitelező céget ismét valódi versenyeztetés nélkül bízta meg Szekszárd városa

hadházy ákos

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr506387197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lordofearth 2014.12.22. 17:37:07

Tipikus magyarországi helyzet, semmi csodálkoznivaló nincs benne - tudsz focizni?....és ha megfizetlek?...

Alick 2014.12.22. 19:52:52

A Rákóczy hídon bevált a ledes világítás:
player.hu/biznisz/rakoczi-hid-vilagitas/
süti beállítások módosítása