nem_121009_400.jpgCsütörtökön rendes havi közgyűlést tartott Szekszárd önkormányzata. A kiküldött napirendek között - a működési szabályzatnak ellentmondva - nem szerepelt az ingatlan-és telekadót megszüntetését javasló képviselői indítványom. Ügyrendi észrevételem után a polgármester úr mégis szavaztatott a javaslatról. A fideszes képviselők leszavazták az előterjesztést. Érdemes tudni, hogy az ún. önálló képviselői indítvány még nem egyenlő a határozattal. Ha a testület elfogadta volna, csak arról döntött volna most, hogy tárgyalni fogunk az adók megszüntetéséről és a költségvetés átírásáról. A kormányoldal azonban erre nem mutatott hajlandóságot. Ennek ellenére az interpellációk során alkalom nyílt a téma megvitatására is.

Az interpellációban  ismét elmondtam a tényt: az állam által átvállalt adósságokra jutó éves törlesztőrészlet jelentős, 300 millió forintos kiadáscsökkenést jelent. Ennek ellenére nem szüntettük meg vagy csökkentettük a 2012-ben bevezetett ingatlan- és telekadókat, melyek 400 millió forint bevételt jelentenek. Azt kérdeztem a gazdasági alpolgármester úrtól, hogy mi ennek az oka? A kiadások nőttek-e ennyivel, vagy a bevételek csökkentek?

Kifejtettem, hogy véleményem szerint ez utóbbiról van szó. Szekszárd város lakosai és vállalkozói az ingatlanadóból és a telekadóból finanszírozzák az állami megszorításokat és a rezsicsökkentés vízdíjat és szemétszállítást érintő részét Ugyanis 2013-tól az állam elvonja városunktól a gépjármű adóból befolyt összeg 60 százalékát, mintegy 170 millió forintot. Ennél kevésbé látható, de mégis egyértelmű negatív hatása van városunk költségvetésére a rezsicsökkentésnek. A város tulajdonában áll ugyanis a Vízmű és a hulladékszállítást végző Alisca Terra Kft. Ezek a cégek nem csak Szekszárdon, hanem számos más településen szolgáltatnak, így a korábbi évek nyereségéből évente mintegy 100 millió forint osztalékot fizethettek városunknak. 2013-ban Ács alpolgármester úr még lelkesen számolt be arról, hogy a város cégeinek bevétele 10 százalékkal nőtt 3,6 milliárd forintra, az osztalék kissé csökkent 80 millió forintra. ( www.magyarhirlap.hu/nott-a-szekszardi-onkormanyzati-cegek-arbevetele )

A rezsicsökkentés évében azonban ez a nyereség meg fog szűnni, vagy akár veszteséggé is fog alakulni. Az állam által elvont összegek mellett ennek a veszteségnek a kompenzálására is kell az ingatlanadó. Ügyes trükk ez, csak nem tisztességes. Válaszában az alpolgármester úr ezt nem tagadta, csak azzal érvelt, hogy a rezsicsökkentés minden szekszárdinak jó. Ez igaz, azonban ha figyelembe vesszük, hogy a Vízmű és az Alisca Terra számos más településen szolgáltat, akkor elmondható, hogy a szekszárdi ingatlanadóból fizetik ezen települések vízdíj és szemétdíj csökkentését is. Ráadásul a víz - és szemétdíj csökkentésén a szekszárdiak által nyert összeg jóval kevesebb, mint az ingatlan- és telekadó együttes összege. 

Mátyás király és a bíró lánya.jpgA trükk tehát az, hogy míg dicsekedhet az állam, hogy átvállalta az adósságunkat, az így megspórolt éves kiadást elveszi a gépjárműadókkal, míg az adókból ezen felül megmaradt összeggel kell kipótolni cégeink rezsicsökkentésből adódó veszteségeit. (Mint az okos leány: a kormány ad is ajándékot, meg nem is - csak ez most nem egy mosolyogni való huncutság és nem mi adtuk a feladványt...)

Ennek ellenére a lakosság és a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében továbbra is fontosnak és -mivel az adósságterhek megszűntek - etikusnak tartom az adók megszüntetését. Ennek fedezete lehetne a város megreformált közbeszerzési rendszere. Mint már sokszor említettem, tavaly 20-ból 9 alkalommal egy pályázóból "választottunk" szolgáltatót.Legutóbb például 500 millió forintos keretszerződést kötöttünk az útfelújításokra. (Erről a témáról később még beszámolok) Nem nehéz belátni, hogy versenyhelyzetben a több ajánlat nagy valószínűséggel árcsökkentő hatással bírt volna. Ez egy elég egyértelmű közgazdasági evidencia. Ha a jövőben a közbeszerzési szabályzatunkat úgy írjuk át, hogy ilyen egyszereplős butaság ne forduljon elő, vagy egy ajánlat esetén eredménytelenség miatt újra kiírjuk a közbeszerzést, azzal sok pénz megspórolható lehet. (Ha pl az útfelújítás 500 milliós  költségét nem egy ajánlattevőből választottuk volna ki, hanem valódi versenyben más ajánlattevőt is választhatunk, ha csak 10 százalékkal kevesebbért dolgoztatnánk, csak ez az egy tétel 50 millió forint megspórolását jelentené. Emlékeztetőül: az ingatlanadóból a lakosság 100 millió forintot, a vállalkozások 300 milliót fizetnek évente)) Legalábbis meg kellene próbálni...

Komoly, 100 millió forintos nagyságrendű megtakarítási lehetőség lenne, ha a közmunkásainkat okosan foglalkoztatva a kertészeti munkákra vagy az intézményeink takarításánál alkalmaznánk ahelyett, hogy ezeket a munkánkat külső vállalkozóknak adjuk át. A közgyűlés témája volt egyébként a város közmunkásairól szóló beszámoló, erről is szeretnék a közeljövőben tájékoztatni.

Összefoglalva tehát a csütörtöki Közgyűlés tanulsága az volt, hogy a várost vezető kormányoldal nemcsak hogy  nem támogatja az ingatlan -és telekadó megszüntetését, de a róla lefolytatandó vitát is elutasította. 

Végül hagy mondjam el, hogy osztom Róna professzor véleményét: az ingatlanadó nem ördögtől való dolog, ha annak célja az igazi luxuskiadások "kordában tartása". A szekszárdi rendelet azonban nem erről szól: átlagos lakások is komolyan adóznak és sok vállalkozót is komolyan súlyt ez a sebtében bevezetett adónem. Bevezetése csak addig volt indokolt, amíg a jelentős méretű, és a forint romlása miatt még nagyobbra duzzadt devizahiteleink törlesztése miatt ez elkerülhetetlen vol

  dr Hadházy Ákos

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr496093364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása