diákéheztetés.jpg

Elkezdem hát, mert sajnos történtek érdekes dolgok a héten a szekszárdi Közgyűlésben. Bár tudom, hogy nehéz érdekesnek nevezni azt, ami csak annyinak látszik, hogy  ülünk egy teremben, gombokat nyomogatunk, és néha érvelni próbálunk , néha pedig nyilvánvaló hazugságokat hallgatunk. Mindig csodálkoztam, hogy -amíg volt- a tévéközvetítéseket egész sokan nézték. Pedig ezek a döntések valóban a bőrünkre mennek.

A héten úgynevezett rendkívüli közgyűlést tartottunk. Ez az izgalmas név ellenére csak annyit jelent, hogy a rendkívüli közgyűlés nem olyan kellemetlen a kormányoldalnak, mint a "rendes". A rendkívüli közgyűlésen ugyanis nem interpellálhatnak, nem kérdezhetnek az ellenzéki képviselők, a napirenden csak a polgármester által kiküldött napirendek szerepelhetnek. Valami nagyon sürgős dologra utalhat a meghívó dátuma: április 7.-én kaptuk az sms-t, hogy szűk két nap múlva közgyűlés...

 fotó (3).JPG

Természetesen előtte ellenzéki képviselővel senki nem egyeztet időpontot, nem kérdi senki, ráérünk-e vagy sem. Nagyobb cinizmus, hogy a témák között milliárdos nagyságú öntések is vannak , pl másfél milliárd forintnyi új hitel felvétele... Mivel hétfő délután válik elérhetővé számunkra az anyag, szerda reggelig kb. egy napunk van a vélemény kialakítására. 

Két napirendi pontot emelnék ki, ma az elsőről írok, a mutyi illatáról. ( A második téma az adóbevételekről szóló beszámoló volt, erről legközelebb adok tájékoztatást) Ennek tárgya a város Közbeszerzési terve. Ebben soroljuk fel, hogy milyen nagyobb beruházásokat, szolgáltatások megrendelését tervezi az évre a város. Számomra  ezek közül több problémás, most csak kettőt említenék:

-ismét kiírjuk a közbeszerzést a fűnyírásra. Miközben nap mint nap látjuk a közmunkások hadát masírozni valahová a városban, ismét évi 70-80 millió forintért fogjuk évente maximum nyolcszor vágatni a füvet a városban egy magáncéggel. A nyertes feltehetően ismét a budapesti Lián Kft lesz, a kiírás feltételei szerint csak olyasvalaki indulhat, aki referenciamunkaként legalább kétszer akkora területen nyír füvet, mint a szekszárdi terület. Sok környező városban megoldják ezt maguk régóta, a közmunka program pedig további lehetőségeket teremtene. Valamiért viszont nem élünk vele... 

- nehezen érthető szándék a város által fenntartott oktatási intézmények közétkeztetésének kiszervezése, koncesszióba adása. Ennek a dolgozatnak nem témája a gyerekek ebédjének a színvonala, ha igény van rá, részletesen is leírom, hogy szerintem miért olyan, amilyen. Azonban arra biztosan sokan emlékeznek , hogy néhány éve a város diadaljelentések között visszavette az addig magánvállalkozók által végzett közétkeztetést, majd közpénzből 550 millió forintért két ultramodern konyhát létesített. A pénz szinte teljes egésze hitelből származott. A Diákétkeztetési Kft. sokáig pénzügyi nehézségekkel küzdött. Ennek oka a hiteleken kívül az volt, hogy a szülőktől beszedett pénzt a törvény szerint csak a nyersanyagra költheti a vállalat, az összes többi költséget (gáz, villany, bérek, stb) a városnak kell kifizetnie a cég felé. A város viszont nem nagyon igyekezett rendezni az általa megrendelt szolgáltatás "rezsijét"és a káefté az előbb említett hiteleket is "nyögte".

Miután azonban megemeltük a neki járó rezsiköltséget, a cég immár nyereségessé lett. Időközben a vállalat a rövidlejáratú hiteleit ki is fizette, a hosszú lejáratúaktól pedig úgy szabadult meg, hogy a város magára vállalta azokat (annak reményében, hogy majd ezeket is átadhatja az államnak)  Így már egy jó kondícióban levő, nyereséges, hitelek nélküli vállalkozásról van szó. Most pedig mégis ki akarjuk szervezni az iskolai étkeztetést, azokra a nehézségekre hivatkozva, amit pont a város okozott és amik már nincsenek meg...

diákétk.jpg

Annyit kell még tudni, hogy a polgármester kb. két éve megrendelte a cég átvilágítását. Ennek elfogulatlansága viszont kérdéses, mivel egy Hungast nevű cég végeztette. Ennek a cégnek nagyon közeli fideszes kapcsolatai vannak. (A cégről részletesen olvashat a http://hvg.hu/itthon/20120712_hungast_banki_erik  oldalon) . A vizsgálat "természetesen" menthetetlennek tartotta a céget és a szolgáltatás kiszervezését javasolta

Egy kispolitikusnak nagy kihívás az, hogy egyszerre kerülje el a demagógiát és a terjengős, homályos megfogalmazásokat is. Mégis leegyszerűsítve azt lehet az ügyről írni: először közpénzen 550 millió forintért létrehoztunk egy céget, ez a cégünk saját hibánkból nehéz helyzetbe kerül, majd ezt a vállalkozást rendbe tesszük (adósságát átvállaljuk, szolgáltatás ellenértékét megemeljük) és ezután a szolgáltatást valakinek elszervezzük, a korábbi nehéz helyzetre hivatkozva.

Javasoltam a tárgy levételét a közbeszerzési terv listájáról, ezt a kormánypárti képviselők többsége (de nem mindenki!) elutasította.

Ennek ellenére mindent meg fogok tenni a kiszervezési folyamat folytatása ellen, a nyilvánosság és a jog eszközeit felhasználva.

(A másik közgyűlési témáról, a városi adóbevételek alakulásáról "lapunk" következő számában írok)

dr. Hadházy Ákos

hadházy ákos

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr826009059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szoror 2014.04.14. 07:19:20

Ha már ennyi pénzt fizet a város gazra. Akkor miért nem virágosítja be ezeket a semmire nem használt gyöpöket? Alkalom volna nyári pénz keresetre az iskolásoknak, a gondozása. Mint tettük azt gyerek koromban.
Biztos volna olyan, akinek még meg kéne tanulni mi a munka és mi a különbség az ásó és a gereblye között! A közmunkások is örülnének ekkora pénznek. Így meg valaki- valakik elteszik és a közmunkást kikölcsönözve, éhbérért alatt megcsináltatják velük?
süti beállítások módosítása