Ha igaz a  mondás és az öregszik meg korán, aki kíváncsi, akkor a bonyhádi biztos urak sokáig maradnak frissek és fittek.

A múlt héten arról értesítettek, hogy  másodszor is lezárták a cikói markolós üldözés nyomozását. Tavaly szeptemberben a cikói hulladéklerakóból kiömlő szennyvíz nyomait vizsgáltuk újságírókkal, amikor a telep markolója próbált megfélemlíteni minket. A KRESZ-t nem annyira betartva nyomott minket a szennyvíztelep zsákutcájának vége felé. Az akcióról videó felvétel is készült. markoló.jpg Feljelentést tettem veszélyeztetés miatt. A bonyhádi rendőrök először bűncselekmény hiányára hivatkozva akarták elfelejteni az ügyet. Elfogadták a sofőr védekezését, aki azt mondta, hogy csak az utat tisztogatta a sártól... Miután jeleztem, hogy egy többtonnás markolóval, felemelt kanállal, néhol 20-30 centire követni egy autót több, mint udvariatlanság végül mégis kirendeltek egy szakértőt. Ő megállapította, hogy valóban veszélyeztette a testi épségünket a markolós úr, ezért a rendőrség most vádemelési javaslattal zárta le az ügyet.

Van azonban két nagyon fontos körülmény, amire úgy tűnik, nem kíváncsi a szerv. A nyomozás irataiba betekintve azt láttam, hogy a nyomozók -nagyon helyesen- bekérték a hulladéklerakó dolgozóinak telefonhívás-listáját. Ebből kiderült, hogy a telep dolgozói a belépésünket követő percekben háromszor-háromszor hívták fel Szekszárd város polgármesterét és alpolgármesterét és beszélgettek fél-egy perces időket. Indítványoztam, hogy akkor talán érdemes lenne meghallgatni a felhívott politikusokat, hogy nem ők adták-e az utasítást az "úttisztításra". A rendőrség viszont egy nap alatt elutasította a javaslatomat.  A mellékelt irat szerint arra hivatkoztak, hogy  a gyanúsított közvetlenül nem beszélt a városvezetőkkel, csak a kollégái. Ezek szerint Bonyhádon bármilyen mocsokságra fel lehet valakit bujtani, a lényeg, hogy az ember ne közvetlenül telefonáljon az elkövetőnek. Mindenki ítélje meg maga, hogy gyanús e az, hogy a markolóvezető  telefonált a kollégáinak, akik pedig telefonáltak a politikus főnököknek.  Mindenesetre mivel közvetlen telefonhívás nem történt, ezért nem is hallgatják meg a polgármestert és az alpolgármestert. Azt is írják, hogy a telepen dolgozókat már meghallgatták (ők annyit mondtak, hogy a gyanúsított csak az utat kapirgálta..), felbujtásra pedig semmilyen adat nem utal (a lázas telefonálgatás ezek szerint semmilyen adat-ez azért is érthetetlen, mert akkor miért kellett a híváslistát bekérni...?) Pedig a történetnek ez lenne a lényege: nem sajnálom, ha elítélik a markolóvezetőt, hiszen nagyon csúnyán viselkedett. De az igazán aljas az, aki erre felbujtotta.

A másik megjegyzésem a szakértői jelentés egy megállapítása alapján bizonyíték meghamisításáról szólt. Az esetről készült videón ugyanis nagyon szépen kimérhető, hogy a markoló kb 35 km/h sebességgel rohant felénk. A bizonyítási eljárás során viszont a szakértő a gépbe ülve többször leellenőrizte, hogy a gépek akkor csak 10 km/h sebességre voltak képesek - ennyi egyébként a telepen engedett legnagyobb sebesség. A szakértői jelentés úgy fogalmaz, hogy annak eldöntése, hogy a gépek leszabályozása hogyan és miért következett be, az nem az ő feladata. Én mindenesetre javasoltam, hogy a bizonyíték hamisításának lehetőségét vizsgálni kellene. A bonyhádi zsandárok azonban egy nap alatt ezt is lesöpörték arra hivatkozva, hogy a szakértői jelentés alapján a markoló átlagsebessége 12-13 km/h volt, tehát a leszabályozás nem érdekes. Mondjuk az átlagsebesség semmiben nem mond annak ellent, hogy a markoló az üldözéskor még 35 km/h sebességgel tudott menni, a bizonyításkor pedig tízzel. Az a rendőr, aki nem érzi az átlagsebesség és a maximális tényleges sebesség között a különbséget, nem nagyon alkalmas a munkájára.

Csak annyit tudok végül írni, mint akkor, amikor a nemzeti rendőrség először bűncselekmény hiányában akarta lezárni az ügyet. Azok az elöljárók, akik a telefonálgató politikusok és a gépeket buheráló telepvezetők védelmében az ügy eltusolására utasítást adtak: menjenek a fenébe!

Ui.:A nyomozati iratokból megtudtam, hogy a telepen látogatáskor, közvetlenül a polgármesterrel folytatott "konzultáció" után a telep dolgozója azzal a kéréssel hívta fel a rendőrséget, hogy szíveskedjenek az általunk készített felvételeket azonnal elkobozni. Köszönetemet fejezem ki az akkor a helyszínen -nagyon korrekten- intézkedő rendőröknek, hogy ezt nem tették meg.

foto_1_23_2.JPGfoto_2_23.JPGfoto_1_23_1.JPG

 foto_16.JPG

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr727385752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása