"Hálátlanok, ezeknek semmi sem jó" szokták mondani politikusok, ha valaki bírálni merészeli az európai pénzből, méregdrágán megépített beruházásokat. "Hálátlanok", gondolják, ha nem mindenki köszöni meg mélyen meghajolva a kedves vezetőknek, hogy sikerült elkölteni az uniós támogatásokat. Tény, hogy szombaton reggel találkoztam ilyen emberekkel, közülük többen kifejezetten elkeseredettek is voltak.

A piac lefedése jó, a környezet kulturáltabb az eddiginél. Tényleg. A szépségen már lehet vitatkozni, de az ízlés dolga

De. Ellenzékiként lehet néhány kérdést feltenni.  Több lesz tőle a munkahely Szekszárdon? Talán lesz néhány eladói hely az üzletekben de kérdés, hogy nem fog-e ugyanennyi megszűnni az oda települt vállalkozások korábbi üzleteiben. És persze el lehet mondani, hogy vannak hiányosságok. Főleg azután, hogy az első szombati reggelen a második szintre száműzött őstermelők rohanják meg az embert  panaszukkal. A forgalmas alsó szint jó nagy részét viszonteladók és akár 100 kilométerről jött termelők foglalják el, a helyi kistermelők nagy részének maradt a felső szint. utf-8''fotó.JPGSzemmel látható a különbség a két szint forgalma között. Egy  ekkora nagyságú, kétszintes építmény esetén  teljesen jogos igény lett volna egy mozgólépcső a felső szintre, ha már oda küldjük az őstermelőket. Idős emberekre is érdemes gondolni, ők is járnak piacra. Van egy liftecske, de az csúcsforgalomban mit sem ér. Aki nem akar lépcsőzni, nem feltétlenül fog tele cekkerrel várakozni, amíg esetleg felér. Ez szemmel láthatóan meglátszott az emeletre száműzött felháborodott őstermelők forgalmán. Plusz költség lett volna a mozgólépcső, de majd két és fél milliárd forint elköltésekor jogos igény lehetne, hogy valóban rendesen "meg legyen csinálva" az épület. Jogos igény lehetne, hogy az évtizedek óta piacoló helyi kistermelők ne szenvedjenek hátrányt a viszonteladókkal és az akár száz kilométerről érkező  termelőkkel szemben.

fotó (29).JPGValószínűleg pénzt is lehetett volna rá előteremteni, ha nem a szokásos ostoba, bűnös módon történik a piac építésének megrendelése. Ugyanaz történt, mint a Művelődési Ház átépítésénél, a Béla tér felújításánál: milliárdos nagyságrendű építéseknél írták ki úgy a pályázatot, hogy néhány hét határidőt adtak a beárazásra. Mindhárom esetben persze csak egy ajánlattevőből "választottak", hiszen ki tudna ennyi idő alatt egy többszáz oldalas dokumentációt átnézni és elkészíteni. Még véletlenül sem választottak szekszárdi cégeket. A piacot ugyanaz a zalaegerszegi ZÁÉV  Zrt építette, mint a művelődési házat

Pedig ha a lehetséges építők versenyeztek volna, a megspórolt pénzből futhatta volna pl mozgólépcsőre a piacra, vagy pl. az eredetileg beígért komolyabb színpadtechnikára a színházban. Sok az átvágás mostanában, a nemzeti színű szalag az egyik legjobban fogyó árucikk. Érdekes módon választás előtt az egy napra jutó átvágások száma exponenciálisan növekszik azt sugallva, hogy "hasít" a város. ("Apró" momentum, hogy a piactérnek már régen el kellett volna készülnie, a vállalkozónak ezért jelentős büntetést kellett volna fizetnie, de a város lemondott erről a "kemény télre" hivatkozva-emlékszünk, hogy ez egyszerűen idén nem volt igaz)

A sok szalag átvágás azonban megint csak egy illúzió, a feltörekvő város illúziója. A jó városvezetés illúziója. Feltörekvő városról azonban csak akkor beszélhetünk majd, ha nő a munkahelyek és a lakosság száma. Jó városvezetésről pedig akkor, ha az összes rendelkezésre álló pénzt valóban a köz érdekében költik el

piac.jpgHa a beömlő uniós pénzeket teljes egészében hasznosan költenék el, talán ez igaz is lehetne. Sajnos a városban kb hatmilliárd forintot költöttek el úgy, hogy a fürdő pár hónapos nyári üzemén kívüli kbb 20 alkalmazotton kívül ezzel egyetlen munkahelyet sem hoztak létre. 

A sok kérdés ellenére az árusoknak továbbra is jó forgalmat, a vevőknek jó vásárlást kívánok!

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr796755057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása