Mi folyik itt???

2014.09.29. 23:09

Cikó és Bonyhád-Börzsöny festői szépségű falvak a környéken. Ezeken a nyugodt, szép településeken a szekszárdi fotó 1 (7).JPGvárosvezetés bűne miatt az élet kezd elviselhetetlen lenni. A környéken gyakran elviselhetetlen a bűz, többen már el is költöztek emiatt. De a "jóból" nekünk, szekszárdiaknak is juthat, ugyanis sok információ szól arról, hogy a tárolóban összegyűlt hatalmas mennyiségű szennyvíz egy részét(ún. csurgalékvizet) beengedik a Rák-patakba, nagy esőzésekkor pedig egyszerűen kiömlik a gátakon. Az pedig a Kakasd melletti halastavakba kerül. A halat pedig mi fogjuk megenni...

A közelben 2010-re több milliárdos uniós forrásból egy hatalmas szemétlerakót építettek, melybe mintegy 100 település szilárd hulladékát hordják kukásautók százai. Az ott lakóknak azt ígérték, hogy ez a korszerű technológia miatt semmilyen bűzzel nem jár majd. Ács Rezső alpolgármester, a Cikói Hulladékgazdálkodási Társulás elnöke pedig büszkén mesélte, hogy a hulladéklerakó "földrengésbiztos" szigeteléssel rendelkezik, semmilyen szennyvízszivárgás nem történik. A valóság sajnos teljesen máshogy alakult.

A csurgalékvíztározó ugyanis kilyukadt, bár nem volt földrengés...Ez még nem lett volna nagy baj. fotó 3 (4).JPGA benne levő néhány ezer köbméter szennyvizet el kellett volna szállíttatni és a lyukat kifoltozni. Azonban -mint azt az interneten fellelhető nyilvános dokumentumok bizonyítják - a szemétlerakót üzemeltető Rekom Kft a vezetők (Ács Rezső és Artim Dávid) rossz döntései miatt csődközelben van. Azért, hogy a víz elszállításának költségeit megspórolják, a szennylét felpumpálták a még üresen álló szeméttároló kazettába. Csakhogy a javítás 7 (!) hónapig tartott. Az ezalatt az idő alatt az üres kazettába eső esővizet többé nem szabadott (volna) kiengedni, mert az az ott szabálytalanul tárolt csurgalékvíz miatt maga is szennyvízzé változott. A szennyvíz mennyisége nőttön nőtt, a csurgalékvíz mennyisége a megengedett max. 10000 köbméter helyett már mintegy 40000 köbméter. Az elvileg üres kazetta helyén egy hatalmas szennyvíztó keletkezett. Ez okozza a környéken kibírhatatlan bűzt, ez veszélyezteti a teljesen átázott gátakat, emiatt ömlik túl néha a csurgaléktározó vize.. A rengeteg víz azzal a veszéllyel is jár, hogy az átázott gát megcsúszhat és a szennyvíz a völgybe zúdulhat.

fotó 5.JPGA baj  az, hogy a hatalmas szennyvíztó legális elszállítása (Kaposváron van megfelelő víztisztító) már nem néhány millió, hanem 80-100 forintba kerülne, ennyi pénze egyáltalán nincs erre a cégnek. Ezért lehet igaz az, amit a helyiek állítanak, hogy éjszakánként a patakba eresztik a szennyvizet.Jómagam ezt egyelőre csak szemtanúktól hallottam, de ottjártamkor is levideóztam, ahogy kis mennyiségű, bűzös, barna lé szivárog a telepről kiinduló kövezett árokban.

Összefoglalva tehát: ha időben, szabályosan, a kevesebb szennyvizet kevesebb pénzből elszállítva oldották volna meg a problémát, nem lenne nagy gond. Így azonban hatalmas mennyiségű szennyvíz halmozódott fel, ami áztatja a gátakat, bűzlik és szivárog a környezetbe. Illegálisan próbálják valahová kiengedni.

Azt azonban saját szememmel láttam és saját orrommal éreztem, hogy az "üres" tárolókazetta helyén egy hatalmas szennyvíztó látszik és bűzlik. A telepről pedig illegálisan, teherautókkal próbálják elszállítani a hatalmas mennyiségű szennyvizet.  Azt a tájékoztatást, hogy erre nincs engedély, egy belsős informátortól kaptam, de fotó 1 (2).JPGhamar ki is derült. Miután követtem egy ilyen teherautót, az észrevett és kis telefonálás után visszavitte a trutyit oda, ahonnan elindult...Egyenlőre nem tudom, hol akarta volna elengedni mocskos rakományát, de az szinte biztos, hogy nem Kaposvárra ment volna...fotó (28).JPG

Azt, hogy itt komoly sumákolás folyik, bizonyítja a tény, miszerint másodjára kifejezetten Ács úr utasítására ekkor már nem engedtek be a kapun. A harmadik belépésemet, egy termetes tolólapos munkagép nehezítette meg, egészen döbbenetes élmény voltmarkoló.jpg

 

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr986744721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása