A két kép nagyon különböző, de mindkettő Szekszárdon készült. Mindkettőről hiányzik valami.

De az nagyon. kiadó3.jpgkiadó12.jpgAmi hiányzik: az emberek. Vagy máshogyan fogalmazva: az élet. A kihalt Béla tér akkor fog benépesülni korzózó, sétáló, pihenő emberekkel, ha újra munkahelyek létesülnek Szekszárdon. A most kiadó sok üzlet pedig csak akkor várhatja majd a vevőit,  ha azokon az új munkahelyeken fizetést kapnak majd az emberek, amit ezekben az üzletekben is elkölthetnek.

Az új munkahelyekért a legtöbbet az országos politika teheti. Azonban van néhány fontos lehetőség, amit a helyi  vezetésnek mindenképpen meg kell tennie.

- A politikusok szeretik a vállalkozásokat különböző összegekkel támogatni. Ez mindig magában hordozza a veszélyét, hogy ezeket a pénzeket nem a valódi érdemek, szükségletek alapján osztják szét. Szekszárdon pl. egyetlen ilyen akció volt az elmúlt években, amikor Süveges Árpád vállalkozó 200 millió forint kölcsönt kapott, amit aztán nem fizetett vissza. 

A baráti osztogatásnál célravezetőbb, ha inkább el sem vesszük  adók formájában a pénzt. A közelmúltban bevezetett telekadóval évente mintegy 300 millió forintot vesz el a város a vállalkozásoktól, ebből a pénzből legkevesebb 100 ember foglalkoztatható lenne... A telekadót meg kell szüntetni.

- Az európai pénzeknek köszönhetően történt beruházások nagyobb része városunkban ( a közhiedelemmel ellentétben a fürdő és a sportpályák saját pénzből valósultak meg). Ez örvendetes, azonban az már nem, hogy a rengeteg pénz elég jelentős pénze érdemtelenül landolhatott magánzsebekben. Még nagyobb gond, hogy okosabban is elkölthettük volna ezeket az összegeket. Több jelentős beruházás azért nem Szekszárdot választotta, mert nem tudtunk neki  megfelelő méretű üres telket ajánlani. Az uniós pénzekből bővíthettük volna az ipari parkot, iparvasutat vezethettünk volna oda.

-Sokszor ígérték már, hogy a város beruházásainál a helyi vállalkozókat kell "helyzetbe hozni" Ez munkahelyeket teremthet és a cégek így itt adóznak. Ez jellemzően minden ígéret és a józan ész ellenére sem így történt mostanáig. Pedig törvényes lehetőség van rá meghívásos  közbeszerzés esetén. Persze ügyelni kell arra, hogy ez ne a haverok helyzetbe hozását jelentse...

-Mára az iskolák szakmai felügyeletét elvették az önkormányzatoktól. Mégis fontos feladata a városvezetésnek, hogy mindent tegyen meg az oktatás, különösen a szakoktatás színvonalának emeléséért. Akkor várhatjuk komolyabb beruházások letelepedését, ha a környék jól képzett szakembereket tud felajánlani.

hadházy ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szekszardihetkoznap.blog.hu/api/trackback/id/tr546658531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása